Bij het verduurzamen van je woning kun je profiteren van verschillende belastingvoordelen, subsidies en regelingen. Dit kan je duizenden euro’s aan besparing opleveren. Hier zijn de belangrijkste regelingen die je moet kennen:
Als particuliere woningeigenaar kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van duurzame installaties zoals:
De actuele voorwaarden, beschikbare budgetten en het aanvraagproces vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Als je een lening afsluit voor het verbeteren of verduurzamen van je woning, kun je de betaalde rente aftrekken van je belastbaar inkomen – mits de lening aan de fiscale voorwaarden voldoet. Dit geldt bijvoorbeeld voor:
Meer informatie hierover lees je op de website van de Belastingdienst.
Veel gemeenten bieden extra regelingen, zoals duurzaamheidsleningen, groene leningen of lokale subsidies voor isolatie of warmtepompen.
Een handig hulpmiddel is de Energiesubsidiewijzer, waar je op postcode kunt zien welke regelingen er bij jou gelden.
Voor bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, geldt een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten (in plaats van 21%). Dit kan je flink wat schelen op je eindfactuur. Je installateur kan aangeven of dit tarief van toepassing is.
Sommige banken en verstrekkers bieden speciale leningen voor verduurzaming, zoals:
De rente op deze leningen is vaak laag en in veel gevallen fiscaal aftrekbaar als je de lening gebruikt voor woningverbetering.
Wij streven ernaar om jou het gevoel van rust en overzicht te geven. De app is een onafhankelijke en betrouwbare bron van informatie. Geen gedoe meer met het zoeken op het internet of het gevoel hebben dat er een addertje onder het gras zit. Wij zijn er voor jou. Om je te helpen begrijpen wat er in je huis afspeelt en je te ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes.